niedziela, 27 października 2013

Zapiekany makaron z cukinią i oregano

Aromatyczna zapiekanka z makaronu. Wszystko tutaj pasuje: starta cukinia, podsmażony boczek, cebulka, oregano, camembert... Ładnie pachnie i szybko znika z talerzy. Polecam!


Składniki (2 porcje):
200 g makaronu muszelki
1 mała cukinia (ok. 200 g)
60 g boczku wędzonego
100 g sera camembert
60 g żółtego sera
3 łyżki śmietany 18 %
garść świeżego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki, lekko solimy, odstawiamy na kilka minut i wyciskamy z niej nadmiar wody. Cebulę kroimy w piórka, boczek na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy około 5 minut cebulę. Wykładamy ją na talerz i na patelnię wkładamy startą cukinię, podsmażamy ją od 4 do 5 minut. Cukinię wyjmujemy z patelni i podsmażamy boczek - około 5 lub 6 minut, do czasu aż lekko przyrumieni się. 
W misce mieszamy ze sobą ugotowany makaron, cukinię, cebulę i boczek. Żaroodporne naczynie smarujemy lekko oliwą i wykładamy do niego makaron z cukinią, cebulą i boczkiem. Posypujemy go połową oregano. Układamy camemberta pokrojonego na małe kawałki, rozkładamy na całej powierzchni śmietanę, oprószamy lekko pieprzem i solą. Ścieramy na tarce żółty ser i posypujemy resztą oregano.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis