sobota, 16 listopada 2013

Bakłażany z ryżowym farszem

Niedawno pojawiły się zapiekane cukinie, dziś proponuję zapiekane bakłażany z ryżem, papryką, pieczarkami, cebulą. Farsz równie dobrze można przyrządzić jako osobne danie, można także zastąpić bakłażany cukinią. Sądzę jednak, że z bakłażanem najlepsze :-)
Bardzo smaczne - polecam!


Składniki:
2 bakłażany
1 torebka ryżu
100 g pieczarek
50 g wędzonego boczku w plastrach
1/2 cebuli
1/2 żółtej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz

grana padano do posypania

Wykonanie:
Gotujemy ryż. Pieczarki, paprykę, cebulę i wędzony boczek drobno kroimy. Podsmażamy boczek przez kilka minut, wykładamy go na miseczkę. Podsmażamy pieczarki przez 10 minut, wykładamy je również na miseczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy przez 5 minut cebulę z papryką. Łączymy ryż, pieczarki, paprykę, cebulę, dodajemy sos sojowy, czerwoną słodką paprykę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Bakłażany przekrawamy wzdłuż i wydrążamy z nich miąższ. Blaszkę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, bakłażany również skrapiamy oliwą. Pieczemy je 5 minut, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy farsz. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez 15 minut. Posypujemy startym na tarce grana padano i podajemy.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis