wtorek, 5 listopada 2013

Bułki z cebulą i ziemniakami

Bardzo lubię pieczywo z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. To one sprawiają, że jest miękkie i delikatne w środku. Dzisiaj polecam bułki z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebulki. 
Naprawdę dobre bułki!



Składniki (10 bułek):
380 g mąki pszennej
200 g ugotowanych ziemniaków
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
50 ml wody
40 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek

dodatkowa odrobina mąki i mleka

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem na gładkie puree. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek (około 5-7 minut).
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, ziemniaczane puree, pokrojone na małe kawałki masło, podsmażoną cebulę, rozczyn z drożdży i podgrzaną wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 7 do 10 minut. Wkładamy do większej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
Wyjmujemy ciasto i zagniatamy je przez chwilę, dzielimy na dziesięć równych części i formujemy okrągłe bułeczki (w trakcie formowania bułek obsypujemy dłonie mąką, gdyż ciasto może byc odrobinę klejące). Układamy je na natłuszczonej blaszce oprószonej mąką. Nacinamy nożem i odstawiamy przykryte papierowym ręcznikiem na około 20 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Bułki smarujemy delikatnie mlekiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis