Ciabatta - włoski biały chleb. Przepis należy chyba do jednych z prostszych przepisów na chleby. Wystarczą mąka, woda, drożdże, oliwa z oliwek i sól.
Najlepsza jedzona na świeżo, dlatego jest idealnym pomysłem na weekendową kolację. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Step-by-step bread. Polecam!
Najlepsza jedzona na świeżo, dlatego jest idealnym pomysłem na weekendową kolację. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Step-by-step bread. Polecam!
Składniki:
450 g mąki pszennej
300 ml wody
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
+ dodatkowa odrobina mąki
+ dodatkowa odrobina mąki
Wykonanie:
Wsypujemy drożdże do lekko podgrzanej wody i dodajemy oliwę z oliwek. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wodę z drożdżami i oliwą. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut na stolnicy oprószonej mąką, a następnie przekładamy je do miski lekko wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na około 2 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie połowy. Z każdej formujemy podłużną ciabattę o wymiarach około 30 na 8 cm. Układamy je na natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki blaszce, przykrywamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy na około 40 minut. Spryskujemy odrobiną wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez 30 minut. W połowie pieczenia ponownie spryskujemy ciabatty wodą i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz