W zeszłym tygodniu pod wpływem impulsu zakupiłam mrożone owoce morza. I choć z pewnością świeże byłyby lepsze, to danie naprawdę całkiem dobrze smakuje. Delikatny pomidorowy sos z dodatkiem natki pietruszki, czosnku i cebuli nieźle komponuje się z owocami morza. Polecam!
160 g makaronu tagliatelle
250 g mieszanki owoców morza (u mnie mrożone kalmary, krewetki i omułki)
1/2 puszki pomidorów
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. W trakcie jego gotowania przyrządzamy sos. Owoce morza rozmrażamy. Czosnek kroimy w półtalarki, cebulę i papryczkę chilli kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej przez chwilę cebulę. Dodajemy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy jeszcze minutę i dodajemy owoce morza. Podsmażamy je 3 minuty i zalewamy pomidorami z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Na małym ogniu gotujemy sos około 8 do 10 minut. Na końcu dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze i nakładamy na niego sos. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz