wtorek, 12 listopada 2013

Tarta cebulowa z boczniakami

W moich przepisach można już znaleźć cebulową tartę z chilli i boczkiem. Napisałam o niej, że jest przepyszna. Dzisiaj chciałam powrócić do jej smaku z pewnymi modyfikacjami. Miała być zwyczajna tarta cebulowa, ale w związku z tym, że do domu wróciłam z boczniakami...powstała tarta cebulowa z boczniakami :-) Z kruchym ciastem najczęściej przeze mnie wykorzystywanym, kiedy robię tarty. Cebula, boczniaki, śmietana, ser. Tarta wyszła bardzo smaczna. To wręcz niesamowite, co można "wyczarować" ze zwyczajnej cebuli. Zresztą sami spróbujcie :-)


Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
3 łyżki gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki soli


Farsz:
600 g cebuli
200 g boczniaków
4 łyżki masła
200 ml śmietany 12%
1 jajko
80 g żółtego sera (u mnie radamer)
sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy

kilka gałązek świeżej szałwii (opcjonalnie)


Wykonanie:

Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. 
Cebulę kroimy na półtalarki, boczniaki w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy boczniaki przez 5 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy boczniaki odrobiną soli i pieprzu czarnego. Wykładamy je na miseczkę i ponownie rozgrzewamy 2 łyżki masła, dokładamy cebulę i podsmażamy ją przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podsmażania dodajemy pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz kolorowy.
W tym czasie wykładamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszamy temperaturę do 180 st. C.
Śmietanę łączymy z rozmąconym jajkiem, startym na tarce żółtym serem, odrobiną soli i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy cebulę, śmietanę z serem i jajkiem, a następnie boczniaki. Wierzch tarty oprószamy kolorowym pieprzem. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kilkoma gałązkami szałwii.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mniam...pycha... uwielbiam grzybowe tarty ;) Często u mnie goszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na boczniaki :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis