Kruche ciastka o delikatnym smaku pomarańczowo-cynamonowym. Ciastka, które można zamknąć w puszce i sięgać po nie jeszcze przez kilka dni. Bardzo dobre, polecam!
Składniki (22 sztuki):
280 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
50 g białej czekolady
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 175 st. C. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Do miski wsypujemy suche składniki: przesianą przez sito mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia - mieszamy. Masło ucieramy kilka minut mikserem, dodajemy jajko i miksujemy jeszcze przez chwilę. Do masła i jajka dodajemy suche składniki, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma ciasto. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Kulki dość mocno spłaszczamy dłonią. Na każdym ciastku układamy kilka małych kawałków białej czekolady. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut (w połowie pieczenia, kiedy ciastka już trochę podrosną, można otworzyć na chwilę piekarnik i łyżką wgnieść wystające z ciastek kawałki czekolady)
Smacznego!
szkoda, że nie można zjeść jednego- jeszcze...
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na białą czekoladę... :)
OdpowiedzUsuń