czwartek, 7 listopada 2013

Cytrynowe ciasteczka

Ciastka o smaku cytrynowym. Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Idealne do popołudniowej kawy. Ich zaletą jest to, że aromat cytryny nie dominuje w smaku, a jest jedynie delikatnie wyczuwalny. Polecam!


Składniki (18 sztuk):
280 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 175 st. C. Do miski wsypujemy: przesianą przez sito mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny, proszek do pieczenia, lekko roztrzepane jajko. Zagniatamy rękoma gładkie ciasto. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Kulki spłaszczamy lekko widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. cytrynowe ciasteczka to jedne z moich ulubionych! :) bardzo mi się podobają te prążki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na pyszne i kruche, muszę wypóbować takie z cytryną, wczoraj robiłam kruche ciasteczka z herbatą wg,kuchni lidla, wyszły również smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis