niedziela, 3 listopada 2013

Kotlety mielone

Dzisiejsze wyjazdowe gotowanie z siostrą i jej przepis na kotlety. Tradycyjny obiad i bardzo dobre kotlety mielone, polecam z ziemniakami i ogórkami z domowych przetworów lub surówką :-)


Składniki (16-18 sztuk):
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
5 łyżek bułki tartej
2 jajka
1/2 szklanki zimnej wody
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek - odstawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Do mięsa dodajemy żółtka, ostudzoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, majeranek, bazylię, sól, pieprz i wodę. Wyrabiamy rękoma, aż wszystkie składniki dobrze połączą się. Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze przez chwilę mieszamy. Formujemy okrągłe kotlety (wielkości cytryny).
Smażymy na rozgrzanym oleju, około 7-8 minut na każdej ze stron, tak aby były dobrze zrumienione. Pod koniec smażenia przykrywamy pokrywkę i odstawiamy na 20 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis