niedziela, 3 listopada 2013

Krem dyniowy z imbirem

Krem z dyni z wyraźnym aromatem imbiru. Przepis podany przez moją siostrę podczas naszego dzisiejszego wspólnego gotowania. Jeden z lepszych kremów dyniowych, jakie jadłam.
Siostro dziękuję za przepis i za wspólne gotowanie, krem pyszny. Polecam!


Składniki:
1,5 kg dyni (waga po obraniu skórki i wydrążeniu miąższu z pestkami)
1 duży por (tylko biała część)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe wołowe (20 g)
litr zimnej wody
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki śmietany 12%
sól i pierz do smaku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej około 7 minut pokrojony por. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Por z czosnkiem przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe, wszystko zagotowujemy. Do garnka dodajemy pokrojoną na małe kawałki dynię i gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu pod przykrywką. Przyprawiamy pod koniec kminkiem i imbirem. Odstawiamy na około 30 minut.
Zupę blendujemy. Przed podaniem dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu na talerze posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis