poniedziałek, 4 listopada 2013

Tarta z dynią, wędzonym kurczakiem i pieczarkami

Sezon na dynię trwa. Korzystajmy póki możemy. Dziś polecam tartę z dynią, pieczarkami i wędzonym kurczakiem. Bardzo smaczna tarta :-)




Składniki:


Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g margaryny
1 jajko
3 łyżki wody mineralnej
1/2 łyżeczki soli


Farsz:
300 g dyni (waga po obraniu ze skórki i wydrążeniu miąższu z pestkami)
250 g pieczarek
200 g wędzonej piersi z kurczaka
1 cebula
80 g żółtego sera
5 łyżek śmietany 12%
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:

Ciasto: z podanych składników (mąka przesiana przez sito, zimna margaryna, jajko, woda i sól) zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy lekko podsypując mąką i wykładamy na natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Farsz: cebulę, pieczarki i dynię kroimy na małe kawałki i rozkładamy w trzech osobnych miseczkach.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją około 8 minut. Wykładamy na miseczkę i na patelnię wykładamy pieczarki, podsmażamy je około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę soli i pieprzu, przekładamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy około 10 minut dynię, pod koniec smażenia dodajemy bazylię, słodką paprykę i lekko solimy. 
Wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem i pieczemy 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Wyciągamy z piekarnika. Na ciasto wykładamy pieczarki, cebulę, pokrojonego na małe kawałki kurczaka i 3/4 dyni. Wykładamy równomiernie śmietanę i resztę dyni. Posypujemy rozmarynem i startym na tarce żółtym serem, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 25 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis