Zakupiłam dziś foremki do wykrawania ciastek... no i oczywiście nie mogłam się powstrzymać przed ich pierwszą próbą. Ciastka maślane... właściwie smakują dobrze i bez dodatków (to taka wersja dla leniwych :-) ) Ale można je zrobić także z mleczną czekoladą i wiórkami kokosowymi lub białą czekoladą oprószoną czekoladą mleczną :-) Niezła zabawa w kuchni. Polecam!
Składniki:
270 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
szczypta soli
mleczna czekolada, biała czekolada, wiórki kokosowe
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je dość cienko podsypując odrobiną mąki. Wykrawamy ciasteczka. Układamy na natłuszczonej i oprószonej odrobiną mąki blaszce. Pieczemy 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Rozpuszczamy białą lub mleczną czekoladę i smarujemy/oblewamy nią ciastka np. oblewamy ciastka mleczną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi lub oblewamy rozpuszczoną białą czekoladą i oprószamy startą na tarce czekoladą mleczną.
mniam! kuszą kształtem :) słodziutkie
OdpowiedzUsuń