piątek, 8 listopada 2013

Spaghetti z pieczarkami, pomidorem i mięsem mielonym

Na rozpoczęcie weekendu spaghetti z pieczarkami, pomidorem, mięsem mielonym i pietruszką. Szybkie w wykonaniu i naprawdę smaczne. Idealne na szybki obiad po pracy. Mięso mielone jest tutaj jedynie dodatkiem, pierwszoplanowe są pieczarki, pomidor oraz dobrze wyczuwalna w smaku natka pietruszki. 
Polecam to danie z winem i trójką w tle. Na piątkowej liście przebojów leci właśnie Podobno w wykonaniu Hey... Nie może być lepiej :-)


Składniki (2 porcje):
200 g makaronu spaghetti
150 g pieczarek
100 g mięsa mielonego
1 duży pomidor
1/4 cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz

odrobina startego na tarce grana padano do posypania


Wykonanie:

Przygotowujemy składniki:
- pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i wodę, drobno kroimy
- czerwoną paprykę i cebulę drobno kroimy
- czosnek i pieczarki kroimy na pół talarki.

Smażymy składniki sosu (instrukcja poniżej) i w międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron.


Ustawiamy na kuchence na małym ogniu 2 patelnie. 

Na jedną wkładamy pieczarki i smażymy je 10 minut, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją 5 minut, następnie dodajemy paprykę i smażymy dalej 5 minut, dodajemy pomidory i mięso mielone i podsmażamy wszystko kolejne 10 minut. Po koniec smażenia dodajemy podsmażone na drugiej patelni pieczarki, a także pietruszkę, oregano, szczyptę soli i pieprzu, sos sojowy oraz czosnek. 
Na talerze wykładamy ugotowany makaron, na środek wykładamy sos, posypujemy odrobiną grana padano i od razu podajemy.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis