sobota, 14 grudnia 2013

Bułeczki z rodzynkami

Zazwyczaj piekę bułki z drożdżami. Ich przygotowanie wymaga jednak więcej czasu, dzisiaj zatem proponuję na weekendowe śniadanie szybkie w wykonaniu bułeczki z rodzynkami. Dodajemy do nich proszek do pieczenia, nie musimy zatem czekać, aż ciasto wyrośnie. Zainspirował mnie przepis z książki Pieczywo, ale zmodyfikowałam go m.in. mocno zmniejszając ilość rodzynek. Świetne słodkie bułeczki, posmarowane jedynie masłem są idealne do porannej kawy. Polecam!




Składniki (10 sztuk):
330 g mąki
100 g masła
50 g rodzynek
60 ml mleka
100 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę na 200 st. C. Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Jajka wbijamy do kubka i lekko rozmącamy widelcem. Rodzynki parzymy wrzątkiem i odstawiamy na sitku.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sól i cukier - dokładnie mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka (pozostawiając odrobinę do posmarowania bułek),rodzynki i mleko. Wyrabiamy rękoma ciasto (będzie dość luźne). Bułki wykładamy łyżką na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 18 minut.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Tak bułeczka i kawa z mlekiem albo samo mleko - idealnie leniwy poranek ! :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis