Zdecydowanie najlepsze placki z cukinii, jakie do tej pory jadłam :-) Inspiracji dostarczyła mi dzisiaj Kuchnia Lidla, w której przepisie podpatrzyłam, że do placków można dodać boczek. Zmodyfikowałam jednak przepis m.in. ubijając białka na pianę - dzięki temu placki są bardziej puszyste. Sos czosnkowy dopełnia ich smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis ;-)
2 średniej wielkości cukinie (ok. 700 g)
80 g wędzonego boczku w plasterkach
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i pieprz
olej do smażenia
olej do smażenia
Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki śmietany 12%, 1 łyżka majonezu, 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczypta bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu (wszystkie składniki dokładnie mieszamy)
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut (w tym czasie cukinia puści sok). Odciskamy dokładnie wodę.
Cebulę i boczek drobno kroimy i podsmażamy razem na patelni (około 10 minut, często mieszając). Odstawiamy i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do cukinii dodajemy boczek z cebulką, mąkę, żółtka, pianę z białek, natkę pietruszki, dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki, tak, żeby dno patelni było pokryte jego cienką warstwą). Smażymy placki, około 4 -5 minut na każdej ze stron. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Uwielbiam cukiniowe ! Idealne z sosem czosnkowym <3
OdpowiedzUsuńZ boczkiem muszą smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńPycha, też wypatrzyłam ten przepis w ,kuchni lidla, placki są pyszne, muszę wypróbować pomysł z białkami :)
OdpowiedzUsuń