Zapachniało dziś Świętami :-) Jeśli nie macie jeszcze ułożonego wigilijnego menu polecam Wam dopisanie do listy potraw tartę z kiszoną kapustą, pieczarkami i suszonymi śliwkami. Nadzienie jest tak pyszne, że można je również potraktować jako osobne danie. Tarta świetnie smakuje sama, będzie też dobrym dodatkiem do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Bardzo polecam!
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
500 g kiszonej kapusty z marchewką
250 g pieczarek
80 g suszonych śliwek
1 cebula
kilka suszonych grzybów np. podgrzybków
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony kolorowy pieprz
opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji
opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Suszone grzyby moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, a następnie drobno kroimy. Odciskamy nadmiar wody z kiszonej kapusty i kroimy ją na desce. Pieczarki myjemy i osuszamy, następnie drobno je kroimy. Cebulę oraz suszone śliwki również drobno kroimy.
W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją około 7 minut, dodajemy kiszoną kapustę z marchewką, podlewamy białym winem i dusimy pod przykryciem około 40 minut, aż kapusta zmięknie (często mieszamy, aby nie przypaliła się). Na 10 minut przed końcem dodajemy pokrojone suszone grzyby i śliwki oraz mielony kminek.
Pokrojone pieczarki smażymy na suchej patelni przez około 10 minut, pod koniec oprószamy je świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Pieczarki dodajemy go garnka z kiszoną kapustą i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Wyciągamy formę z ciastem z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i podpiekamy go w piekarniku przez 18 minut. Wyciągamy, wykładamy na ciasto nadzienie i wkładamy ponownie do piekarnika zmniejszając temperaturę pieczenia do 190 st. C. Pieczemy przez 30 minut.
Mam zamiar zrobic taka tarte tylko bez pieczarek, bo u mnie w domu nie je sie grzybow:-)
OdpowiedzUsuń