niedziela, 22 grudnia 2013

Chrupiąca surówka

Dobry dodatek do obiadu, słodko-kwaśna surówka z kiszonej kapusty, marchewki, kapusty pekińskiej i cykorii.


Składniki (4 porcje):
100 g kiszonej kapusty
100 g marchewki
3 liście kapusty pekińskiej
1 cykoria
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
kilka kropel soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Kiszoną kapustę wyciskamy z nadmiaru soku (jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy pod zimną wodą) i kroimy. Marchewkę trzemy na tarce, kapustę pekińską drobno kroimy. Cykorię kroimy na cienkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Wsypujemy warzywa do miski, dodajemy oliwę z oliwek, majonez, jogurt, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis