niedziela, 22 grudnia 2013

Roladki z kurczaka z boczkiem i suszonymi pomidorami

Bardzo smaczne roladki z kurczaka. Wbrew pozorom łatwe w wykonaniu. Dodatek boczku i suszonych pomidorów sprawia, że filet z kurczaka jest soczysty. Do tego mozzarella i szczypta tymianku. Polecam!


Składniki (8 sztuk):
2 duże piersi z kurczaka (około 550-600 g)
4 plasterki boczku wędzonego
60 g suszonych pomidorów z zalewy
60 g mozzarelli
1 łyżeczka tymianku
4 łyżki oleju
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, odcinamy włókna i kostki. Przecinamy je wzdłuż na 2 części, a następnie każdą jeszcze na połowę (powstanie 8 kawałków). Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienki plasterek. Oprószamy je lekko z dwóch stron solą i pieprzem. 

Suszone pomidory i mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. 

Mięso oprószamy tymiankiem, na każdym kawałku rozkładamy pół plasterka boczku, suszone pomidory i mozzarellę. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. 

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy na niej roladki na dwóch stronach, na każdej stronie po około 5 minut. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis