poniedziałek, 16 grudnia 2013

Czerwone curry z pomidorami i krewetkami

Po podróżach zostają niezapomniane wspomnienia, doświadczenie, jakie zdobywa się podczas nich, stosy zdjęć i smaki lokalnych potraw. To ostatnie po azjatyckich wojażach pozostawia naprawdę głęboki ślad. Jeszcze nie tak dawno zajadałam się azjatyckimi przysmakami, a już tak bardzo za nimi tęsknię... Przyznam się, że trudno jest mi powrócić do rzeczywistości, może dlatego dzisiejsza kolacja była dla mnie taką małą wyjątkową wycieczką kulinarną w tamte strony :-) 
Czerwone curry z mlekiem kokosowym, pomidorami i krewetkami. Podane z ryżem jaśminowym. W miseczkach, które przebyły ze mną naprawdę długą drogę :-) Kulinarnie przeniosłam się dzisiaj do Tajlandii :-) Nie może być inaczej - bardzo polecam!



Składniki (2 porcje):
250 krewetek tygrysich
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka pomidorów bez skórki
25 g świeżego imbiru
1 czerwona papryczka chilli
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1 łyżeczka soku z limonki
2 liście kaffiru 
2 łyżki oliwy z oliwek

ryż jaśminowy

Wykonanie:
Czosnek, oczyszczoną z pestek papryczkę chilli i imbir bardzo drobno kroimy. Krewetki obieramy z pancerzyków i macerujemy. 
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią imbir i czerwoną papryczkę chilli. Cały czas mieszając po minucie dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze wszystko przez kolejną minutę. Dodajemy pomidory z puszki i na wolnym ogniu gotujemy je około 5 do 7 minut. Następnie wlewamy na patelnię mleko kokosowe, dodajemy pastę curry, sos sojowy, sos rybny, cukier trzcinowy, sok z limonki, trawę cytrynową i liście kaffiru. Gotujemy wszystko przez 15 minut, w połowie gotowania dodając krewetki.
Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ach, miałam tak (i wciąż mam) po powrocie z Japonii... ale miło jest odtwarzać te smaki w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis