wtorek, 17 grudnia 2013

Spring rolls z kurczakiem

Przygotowanie spring rollsów to... niezła zabawa. Przyrządzenie farszu, ich zwijanie, a następnie smażenie. Dzisiaj proponuję ich wersję z kurczakiem, ananasem i warzywami. Nie ma w nich makaronu ryżowego - możecie go dodać, jeśli chcecie, ale i bez niego smakują naprawdę wyśmienicie. 
Azja na talerzu. Danie tylko z pozoru trudne w wykonaniu, a jakie smaczne! Porcja dla dwóch osób. Bardzo polecam!



Składniki (12 sztuk):
12 arkuszy papieru ryżowego
300 g piersi z kurczaka
100 g ogórka ze skórką
100 g marchewki
100 g świeżego ananasa
50 g cebuli
15 g świeżego imbiru
40 g liści kapusty pekińskiej
sól i pieprz

marynata do kurczaka: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chilli, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

olej do smażenia
słodki sos chilli do podania

Wykonanie:
Kurczaka kroimy na bardzo małe kawałki i mieszamy go z marynatą. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.

Ogórka ze skórką,  marchewkę i imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Ananasa, cebulę i kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki.

Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i smażymy na niej 5 minut kurczaka z marynatą. Wykładamy kurczaka na miseczkę (odlewając sos, który powstał z marynaty). Ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy przez 1 minutę cebulę. Wykładamy ją na miseczkę i smażymy przez 1 minutę marchewkę wymieszaną z imbirem.

Łączymy ze sobą kurczaka, marchewkę z imbirem, ogórka, ananasa, cebulę, kapustę pekińską. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Na dużym talerzu rozkładamy namoczony w wodzie bawełniany ręcznik. Zwilżamy na nim papier ryżowy (po przyrządzeniu kilku spring rollsów dolewamy na ręcznik odrobinę wody, tak żeby cały czas był dobrze zwilżony). Łyżkę farszu wykładamy na brzeg papieru ryżowego. Zwijamy odrobinę wzdłuż brzegu, na którym wyłożony jest farsz, po czym zaginamy dłuższe brzegi (patrz zdjęcie z wykonania spring rollsów). Następnie zwijamy spring rollsa do końca. 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej (około 2 cm warstwa oleju). Smażymy spring rollsy z dwóch stron, na każdej około 6 do 7 minut, do uzyskania złotego koloru.

Podajemy ze słodkim sosem chilli.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis