Na koniec tygodnia... mała kulinarna wycieczka do słonecznej Italii :-) Na moim blogu jest już przepis na minifocaccie. Dzisiaj proponuję focaccię z zielonymi oliwkami, cebulą i mozzarellą. Do podstawowego przepisu na ciasto dodajemy ugotowanego ziemniaka. Pychota :-)
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1 ugotowany ziemniak (około 60 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
Farsz:
60 g zielonych oliwek
1 mała cebula
10 g grana padano
1 łyżeczka bazylii
60 g mozzarelli (białej, z zalewy)
Wykonanie:
W połowie podanej w przepisie wody rozpuszczamy drożdże z cukrem - odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Ziemniaka rozdrabniamy dokładnie widelcem. Do przesianej przez sito mąki dodajemy rozczyn z drożdży, sól, pozostałą wodę, ziemniaka i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt kleiste podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Wyrabiamy je 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Przygotowujemy farsz: oliwki i mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, cebulę kroimy bardzo drobno, grana padano ścieramy na tarce. Łączymy oliwki, cebulę, grana padano, bazylię - dokładnie mieszamy.
Wyciągamy ciasto, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Przekładamy go na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wykładamy na nie równomiernie plasterki mozzarelli i farsz z oliwek.
Pieczemy 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz