wtorek, 10 grudnia 2013

Filety z kurczaka z rukolą i lazurem

Mam wrażenie , że dzisiejsze danie smakuje egzotycznie :-) Tak... po 3 azjatyckich tygodniach i trwającej około 40 godzin drodze powrotnej jestem w domu... Po tak długim czasie na stole musiał pojawić się w miarę tradycyjny obiad. Filety z kurczaka z dodatkiem rukoli i sera pleśniowego smakują wyśmienicie, wbrew pozorom są szybkie w wykonaniu. Mnie dziś bardzo smakowały...



Składniki (6 sztuk):
500 g piersi z kurczaka (3 filety)
50 g rukoli (waga po oderwaniu łodyżek)
100 g sera z niebieską pleśnią typu lazur
4 łyżki oleju słonecznikowego
świeżo zmielony pieprz kolorowy
sól

Wykonanie:
Piersi z kurczaka płuczemy i przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstało 6 plastrów, które następnie tłuczkiem rozbijamy na cienkie plasterki. Oprószamy je z dwóch stron świeżo zmielonym pieprzem i solą. Rukolę grubo kroimy, ser pleśniowy kroimy na małe kawałki. Na każdym plasterku mięsa układamy rukolę oraz kawałki sera. Filety zawijamy wzdłuż węższego boku i spinamy je kilkoma wykałaczkami. 
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej piersi z kurczaka z farszem, na dwóch stronach, na każdej po około 5 minut. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy 22 minuty (w połowie pieczenia otwieramy piekarnik i przewracamy zawijańce na drugą stronę). Wyciągamy wykałaczki i podajemy np. z puree z ziemniaków i surówką.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis