środa, 11 grudnia 2013

Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i boczku

Tradycyjne połączenie smaków ziemniaka, cukinii, wędzonego boczku, z dodatkiem suszonych pomidorów i dobrze komponującymi się z tym zestawieniem śmietany, żółtego sera i jajek. Ja gotowałam dziś ziemniaki tuż przed przyrządzeniem dania, ale możecie wykorzystać też te ugotowane poprzedniego dnia. Polecam na obiad lub kolację. Naprawdę smaczne :-)


Składniki (2 porcje):
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g cukinii
100 g wędzonego boczku w plasterkach
50 g suszonych pomidorów z zalewy
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
200 ml śmietany 12%
100 g żółtego sera (np. goudy)
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól

Wykonanie:
Kroimy:
- ugotowane ziemniaki na plasterki
- cukinię na cienkie plasterki (razem ze skórką)
- cebulę w drobną kostką
- czosnek w półtalarki
- suszone pomidory w kostkę
- wędzony boczek w paski (wzdłuż węższego boku)
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy na niej przez 5 minut plasterki cukinii, w trakcie smażenia lekko ją solimy. Wykładamy ją na talerzyk, ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy przez 3 minuty cebulę, pod koniec dodając czosnek. Wykładamy na osobny talerzyk i podsmażamy przez 7-8 minut boczek, aż zrumieni się. 
Starty na tarce ser i śmietanę łączymy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą - dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy 1/2 łyżki oliwy z oliwek, wykładamy kolejno połowę: ziemniaków, cukinii, suszonych pomidorów i połowę masy śmietanowo-serowej. Następnie wykładamy podsmażony boczek, cebulę z czosnkiem i posypujemy natką pietruszki. Ponownie rozkładamy równomiernie pozostała połowę: ziemniaków, cukinii, suszonych pomidorów i masy śmietanowo-jajecznej. Rozbijamy na wierzchu 2 jajka i posypujemy odrobiną kolorowego pieprzu. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zrobiłam wczoraj i jestem szalenie zakochana w tym przepisie. Od dawna poszukiwałam takiego przepisu na zapiekankę. Zrobiłam trochę po swojemu w drobnych szczegółach. Wyszła przepyszna! Zagości na stałe na naszym stole. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna i sycąca zapiekanka.
    Z przepisu uciekł gdzieś boczek. Jeśli będziesz miała chwilę, możesz uzupełnić układane warstwy także o ten składnik. Dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, przepis uzupełniony, dziękuję za czujność :-)
      Pozdrowienia!

      Usuń

Wydrukuj przepis