niedziela, 15 grudnia 2013

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Szybka w wykonaniu sałatka z ziemniaków, tuńczyka i warzyw. Możecie warzywa ugotować specjalnie do tej sałatki lub wykorzystać te, które zostaną z gotowanego warzywnego bulionu. Ja wykorzystałam te z wczorajszego bulionu, który był potrzebny do przygotowania zupy grzybowej. Smaczna i prosta, polecam!



Składniki (4 porcje):
250 g ziemniaków (waga po obraniu)
1 puszka tuńczyka w oliwie
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 cebula
100 g zielonego groszku z puszki 
3 łyżki majonezu
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy do miękkości: marchewkę, pietruszkę i korzeń selera. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę drobno kroimy. Łączymy je razem z tuńczykiem i zielonym groszkiem, dodajemy majonez, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Tuńczyk zmienia tradycyjną jarzynową w zupełnie inną sałatkę. Smaczny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis