Kilka tygodni temu podałam przepis na domowe hamburgery w mojej wersji. Dziś wersja klasyczna, w męskim wykonaniu. Przy mojej pomocy, chociaż bardziej jako pomocnika :-)
Mięso smakuje wyśmienicie. Polecam wykorzystanie świeżych bułek, zamiast tych gotowych pakowanych. Dobry pomysł na szybką smaczną kolację po powrocie z pracy.
Przyznam, że nie jestem fanką fast-foodów, ale te wykonane w domu są naprawdę dobre (... wiesz co jesz :-) ) Polecam!
Wykonanie (2 sztuki):
Mięso:
250 g mielonej wołowiny
3 plasterki wędzonego boczku
pół bułki
1/4 cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
4 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżka musztardy
1 łyżeczka oleju
2 szczypty oregano
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
2 duże bułki
4 plasterki pomidora
6 cienkich plasterków ogórka ze skórką
kilka półtalarków czerwonej cebuli
2 liście kapusty pekińskiej
sos: 3 łyżki majonezu i 3 łyżki musztardy
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w wodzie, mięso mielone siekamy nożem, cebulę i boczek drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą mięso, cebulę, boczek, słodką paprykę, musztardę, czosnek, bułkę, oregano, olej, doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Z mięsa formujemy 2 kulki i mocno je spłaszczamy na kształt kotleta(dostosowując ich kształt do bułek, na które je później położymy).
Mięso smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na każdej ze stron około 5 do 6 minut. W trakcie smażenia oprószamy kotlety szczyptą soli i pieprzu.
Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez z musztardą.
Bułki przekrawamy na pół i opiekamy je w piekarniku przez kilka minut (funkcja grill, 200 st. C, przez około 3 minuty). Na każdej dolnej połówce bułki układamy kolejno po: liściu kapusty, 1/4 sosu musztardowo-majonezowego, 1 kotlecie, 2 plasterkach pomidora, 3 plasterkach ogórka, kilka półtalarków czerwonej cebuli i ponownie 1/4 sosu. Przykrywamy górną połówką bułki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz