środa, 18 grudnia 2013

Piernikowe serniczki z ananasem

Serniczki w świątecznym wydaniu. Słodkie, delikatne, na czekoladowym spodzie, o piernikowym smaku, z dodatkiem soczystego ananasa w posypce cynamonowej. 
Uwielbiam piec serniki, ponieważ można za każdym razem wymyślać ich nowe smaki, a w dodatku wbrew pozorem są naprawdę szybkie w wykonaniu. Te są pyszne!



Składniki (12 sztuk):
Masa serowa:
400 g sera półtłustego
1/2 szklanki słodzonego zagęszczonego mleka
50 g cukru
1 jajko
1 łyżka przyprawy do pierników
kilka kropel olejku rumowego

Spód:
60 g ciastek czekoladowych (lub kakaowych)
20 g masła

Na wierzch:
140 g świeżego ananasa
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 175 st. C. Ananasa drobno kroimy i mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ser mielimy dwukrotnie w maszynce lub (to moja wersja) przy pomocy blendera. 
Ser przekładamy do miski i dodajemy jajko, ucieramy mikserem przez 2 minuty, po czym dodajemy pozostałe składniki masy serowej: zagęszczone słodzone mleko, cukier, przyprawę do pierników i olejek rumowy - ucieramy do dokładnego połączenia składników.
Ciastka czekoladowe dokładnie kruszymy na tzw. piasek i łączymy z rozpuszczonym masłem. Do foremek wkładamy papilotki i wkładamy do nich po jednej łyżeczce masy z ciastek, ugniatamy ją łyżeczką. Wykładamy masę serową, a następnie na wierzchu każdego serniczka układamy ananasa.
Serniczki pieczemy 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i czekamy około 5 minut, następnie wyciągamy je. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Ja też uwielbiam piec serniki :) Te podobają mi się wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis