Słodko-ostry smak czyli połączenie ananasa z kurczakiem i papryczką chilli. Sałatka, która świetnie smakuje... na kolację lub na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy. Prosta i wyrazista w smaku. Polecam szczególnie ze świeżym ananasem!
Składniki (4 porcje):
350 g piersi z kurczaka
2 torebki ryżu jaśminowego
250 g świeżego ananasa
180 g kukurydzy z puszki
1 mała cebula
1 mała czerwona papryczka chilli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
4 łyżki majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
marynata do kurczaka: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka soku z limonki
Wykonanie:
Kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z marynatą. Odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka około 10 minut. Ryż gotujemy.
Ananasa kroimy na kawałki, cebulę i papryczkę chilli kroimy bardzo drobno. W misce łączymy wszystkie składniki: kurczaka, ryż, ananasa, kukurydzę, cebulę, dodajemy imbir, papryczkę chilli, sos sojowy i majonez, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz