Bardzo smaczne ciastka CHOINKI. Z lekkim posmakiem limonki. Z polewą czekoladową z dodatkiem skondensowanego słodzonego mleka. Na Święta w kształcie choinek, na inne okazje można dowolnie dobierać foremki do ich wykrawania. Polecam!
Składniki (ok. 40 sztuk):
Składniki (ok. 40 sztuk):
350 g mąki pszennej
100 g cukru
100 masła
2 jajka
skórka otarta z jednej limonki
sok z połowy limonki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa: 5 łyżek słodzonego skondensowanego mleka, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka
opcjonalnie: gotowy lukier do dekoracji
Polewa: 5 łyżek słodzonego skondensowanego mleka, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka
opcjonalnie: gotowy lukier do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Masło z cukrem ucieramy mikserem przez kilka minut, dodajemy jajka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę z proszkiem, skórkę i sok z limonki. Ucieramy do połączenia składników lub zagniatamy ciasto rękoma.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 4 mm, wycinamy ciastka i układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Pieczemy 18 minut.
Ciastka studzimy, w tym czasie przygotowujemy polewę: w garneczku rozpuszczamy i łączymy ze sobą skondensowane mleko, czekoladę i mleko - często mieszając. Ciastka smarujemy polewą za pomocą pędzelka. Dekorujemy kolorowym lukrem.
Smacznego!
Ciastka studzimy, w tym czasie przygotowujemy polewę: w garneczku rozpuszczamy i łączymy ze sobą skondensowane mleko, czekoladę i mleko - często mieszając. Ciastka smarujemy polewą za pomocą pędzelka. Dekorujemy kolorowym lukrem.
Smacznego!
Limonka sprawdziła się świetnie. Bardzo dobry pomysł! Pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuń