czwartek, 12 grudnia 2013

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i szpinaku

W tym tygodniu ziemniaki królują na moim stole :-) Dzisiaj proponuję pyszną zapiekankę z puree ziemniaczanego, szpinaku, z dodatkiem jajka i pomidora. Możecie zrobić puree z poniższego przepisu lub wykorzystać to, które zostanie Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Idealny wegetariański obiad lub kolacja na jesienno-zimowe wieczory. Polecam :-)



Składniki (2 porcje):
250 g mrożonego szpinaku w liściach(waga przed rozmrożeniem)
4 średniej wielkości ziemniaki
1 pomidor
2 jajka
60 g żółtego sera
1/2 łyżeczki vegety
1 łyżka masła
1/3 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy na puree. Dodajemy 1 łyżkę masła, mleko, vegetę, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli do smaku. Dokładnie mieszamy.

Szpinak rozmrażamy na patelni na wolnym ogniu, często mieszamy, aby nie przypalił się. Lekko go studzimy, odciskamy nadmiar wody i grubo kroimy. Wkładamy ponownie na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu, podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy starty na grubych oczkach tarki żółty ser. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z patelni. 

Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy wodę i pestki, kroimy drobno.

Piekarnik włączamy i nagrzewamy do 200 st. C. 

2 małe naczynia żaroodporne smarujemy odrobiną masła, wykładamy na dno puree ziemniaczane, lekko dociskamy. Następnie wykładamy szpinak, posypujemy pokrojonym pomidorem, a na wierzchu rozbijamy po jednym jajku. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekamy 18 minut.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis