czwartek, 26 grudnia 2013

Omlet

Jeśli... znudziły się Wam tradycyjne jajka na twardo, pasty jajeczne lub jajecznica zróbcie na śniadanie omlety. Nadzienie można przyrządzić z tego co macie pod ręką, co jest akurat w lodówce lub na co tylko macie ochotę. Dzisiaj proponuję omlet z farszem z pora, pieczarek, wędzonej kiełbasy i pomidora. Oprószony startym grana padano... smakuje wyśmienicie. Polecam!

Spróbuj też innych omletów. Przepisy tutaj


Składniki (1 omlet):
2 jajka 
1 łyżka mleka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła do smażenia

Nadzienie:
4 cm kawałek pora (biała część)
4 cm wędzonej kiełbasy
1/4 pomidora
3 pieczarki
1 łyżka masła
sól i pieprz

grana padano do oprószenia i dodatkowo 2 plasterki pomidora

Wykonanie:
Przygotowujemy najpierw farsz: pomidora parzymy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki oraz wodę. Pieczarki, pomidora, wędzoną kiełbasę i pora drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, następnie dodajemy pora i pieczarki i podsmażamy je około 3 minut. Po tym czasie dodajemy pomidora i kiełbasę, oprószamy wszystko szczyptą soli i pieprzu i podsmażamy jeszcze około 2 minut.

Omlet: jajka parzymy, wbijamy do kubka, dodajemy łyżkę mleka, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, rozmącamy masę widelcem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną. Smażymy ją na średnim ogniu przez około 2 do 3 minut, aż spód lekko przyrumieni się, a wierzch zetnie. Pod koniec smażenia na jedną połowę wykładamy nadzienie.
Omlet zsuwamy delikatnie na talerz, przykrywamy połowę z nadzieniem drugą połową. Rozkładamy na wierzchu plasterki pomidora, oprószamy startym na tarce grana padano i od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis