czwartek, 26 grudnia 2013

Tort makowy z kremem cytrynowym

Tort makowy z kremem cytrynowym, z warstwą kremu marcepanowego i czekoladą. Z dobrym przepisem na ciasto makowe. Z kremem na bazie mascarpone i śmietany. Pyszny! Słodycz tortu przełamana jest kwaskowym smakiem kremu cytrynowego. Taki świąteczny przepis, ale nie tylko... można wykorzystać go również na inne okazje. Polecam!




Składniki:

Ciasto:
400 g maku (suchego)
7 jajek
330 g cukru
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy (10 ml)

Krem:
500 g mascarpone
330 g śmietany 30%
100 g marcepanu
1/2 szklanki cukru pudru
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

120 g mlecznej czekolady
50 g białej czekolady

Wykonanie:
Mak zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut. Następnie odciskamy przez ręcznik z wody i mielimy w maszynce dwu- lub trzykrotnie.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie stopniowo cukier puder.
W osobnym naczyniu ucieramy przez 5 minut żółtka, dodajemy mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i olejek migdałowy, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy białko i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, natłuszczonej i obsypanej kaszą manną. Pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. 

Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno (uważając, żeby nie "przebić" śmietany" czyli nie miksować zbyt długo na masło). Dzielimy ją na części: 1/3 i 2/3. 
W miseczce ucieramy marcepan dodając stopniowo 1/3 ilości mascarpone. Na końcu mieszamy delikatnie szpatułką z 1/3 ubitej śmietany.
W osobnej miseczce miksujemy 2/3 mascarpone, dodajemy stopniowo 2/3 ubitej śmietany , startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny.

Tort makowy przekrawamy wzdłuż 2 razy (tak, aby powstały 3 blaty ciasta). Pierwszą warstwę smarujemy kremem o smaku mascarpone, ścieramy na nią mleczną czekoladę (około 50 g). Następnie układamy blat ciasta makowego, który smarujemy połową kremu cytrynowego. Posypujemy go 50 g startej na tarce mlecznej czekolady. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Tort smarujemy pozostałym kremem cytrynowym, wyrównujemy powierzchnię nożem. Całość obsypujemy startą na tarce czekoladą (mleczną czekoladą i dodatkowo wierzch czekoladą białą). Chłodzimy przed podaniem w lodówce.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis