Rzadko jadam śniadania na słodko, to jednak bardzo mi smakowało. Po przepis sięgnęłam do książki Step-by-step Bread. Pancakes oprószone cukrem pudrem... aż chce się sięgnąć po następne :-) Polecam!
Składniki (30 sztuk):200 g mąki pszennej
2 duże jajka
250 ml mleka
40 g cukru
30 g masła
150 g borówek amerykańskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła do smażenia
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do przesianej przez sito mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia, składniki mieszamy dokładnie. Jajka wbijamy do garnka i lekko roztrzepujemy widelcem, wlewamy do nich mleko i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mąkę z cukrem i proszkiem wsypujemy delikatnie do mleka z jajkami i mieszamy. Całość miksujemy mikserem, aż ciasto będzie idealnie gładkie.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wykładamy łyżką ciasto. Po chwili na wierzchu każdego pancake wykładamy lekko dociskając po kilka borówek. Smażymy na każdej stronie przez kilka minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
ojej, kocham pankejki, a Twoje prezentują się nad wyraz smakowicie! ; )
OdpowiedzUsuń