sobota, 14 grudnia 2013

Zupa grzybowa

Zupa, a właściwie krem z suszonych grzybów, idealna nie tylko na wigilijną kolację. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z grudniowego magazynu Kuchnia. Na bulionie warzywnym wg mojego przepisu. Pyszna, zatem polecam!


Składniki:
40 g suszonych grzybów np. podgrzybków brunatnych
1 szklanka zimnej wody
1 cebula
100 ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
biały pieprz, świeżo zmielony kolorowy pieprz i sól

Bulion: 1,5 litra zimnej wody, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 korzenia selera, 1 por (tylko biała część), kilka gałązek natki pietruszki, 1 cebula, pół łyżeczki kminku, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin. 

W tym czasie przygotowujemy bulion: do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy oskrobane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz natkę pietruszki. Zagotowujemy, dodajemy kminek, liście laurowe i sól, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar pod przykrywką przez około 1,5 godziny. Bulion odcedzamy przez sitko.

Cebulę i namoczone suszone grzyby drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy przez 5 minut cebulę, dodajemy suszone grzyby, smażymy jeszcze przez kilka minut dodając pod koniec po dużej szczypcie białego pieprzu i soli. Podsmażoną cebulę z grzybami dodajemy do bulionu, dodajemy również wodę, w której moczyły się suszone grzyby, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 30 minut.

Do miseczki wlewamy kilka łyżek bulionu i rozprowadzamy w nim śmietanę, dodajemy ją go garnka z bulionem i mieszamy. Całość miksujemy blenderem, tak żeby zupa była gładka. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (wg uznania) oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Ponownie zagotowujemy zupę, dodajemy do niej 15 g masła pokrojonego na małe kawałki. Mieszamy przez chwilę i czekamy aż zupa nieco zgęstnieje. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis