Tak właśnie smakuje prawdziwy piernik :-) Pyszny, łatwy w wykonaniu, idealnie słodki i korzenny, gotowy do zjedzenia w dniu pieczenia (nie musi leżakować). Bardzo polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g miodu
100 g cukru
40 g masła
2 jajka
100 ml mleka
2 łyżki śmietany 18%
1 czubata łyżka ciemnego gorzkiego kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
1 czubata łyżka ciemnego gorzkiego kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
100 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, suszone śliwki, daktyle i figi)
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
odrobina masła i bułki tartej
cukier puder do oprószenia piernika
odrobina masła i bułki tartej
cukier puder do oprószenia piernika
Wykonanie:
Miód z cukrem rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przypalił się. Odstawiamy i studzimy. W tym czasie rozpuszczamy w małym rondelku masło. Bakalie drobno kroimy.
Do przestudzonego miodu z cukrem dodajemy mleko, śmietanę, masło, powidła i jajka - dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawę do piernika, sodę, sól oraz kakao, mieszamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy. Dodajemy także bakalie. Dokładnie mieszamy, wylewamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.
Do przestudzonego miodu z cukrem dodajemy mleko, śmietanę, masło, powidła i jajka - dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawę do piernika, sodę, sól oraz kakao, mieszamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy. Dodajemy także bakalie. Dokładnie mieszamy, wylewamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Przed podaniem piernik oprószamy cukrem pudrem.
Przed podaniem piernik oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ach, jak pięknie musi pachnieć w Twoim domku tym korzennym aromatem!:) Ja swój będę piekła już na dniach i doczekać się nie mogę:)
OdpowiedzUsuńU mnie dziś też był pieczony piernik:) Pachnie w domku że ho ho!
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój wyszedł, duży i dobrze nadziany!
Uwielbiam na święta musi byc koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie