niedziela, 15 grudnia 2013

piernik


Tak właśnie smakuje prawdziwy piernik :-) Pyszny, łatwy w wykonaniu, idealnie słodki i korzenny, gotowy do zjedzenia w dniu pieczenia (nie musi leżakować). Bardzo polecam!


Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g miodu
100 g cukru
40 g masła
2 jajka
100 ml mleka
2 łyżki śmietany 18%
1 czubata łyżka ciemnego gorzkiego kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
100 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, suszone śliwki, daktyle i figi)
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

odrobina masła i bułki tartej

cukier puder do oprószenia piernika

Wykonanie:
Miód z cukrem rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przypalił się. Odstawiamy i studzimy. W tym czasie rozpuszczamy w małym rondelku masło. Bakalie drobno kroimy.
Do przestudzonego miodu z cukrem dodajemy mleko, śmietanę, masło, powidła i jajka - dokładnie mieszamy. 
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawę do piernika, sodę, sól oraz kakao, mieszamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy. Dodajemy także bakalie. Dokładnie mieszamy, wylewamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. 
Przed podaniem piernik oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ach, jak pięknie musi pachnieć w Twoim domku tym korzennym aromatem!:) Ja swój będę piekła już na dniach i doczekać się nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś też był pieczony piernik:) Pachnie w domku że ho ho!
    Piękny ten Twój wyszedł, duży i dobrze nadziany!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam na święta musi byc koniecznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis