czwartek, 19 grudnia 2013

Penne z kiełbasą i fasolką szparagową

Dzisiejszy obiad można zaliczyć do dań pod tytułem "łatwo, szybko i smacznie". Chociaż uwielbiam gotować i mogłabym długie godziny spędzać w kuchni czasem potrzebne są przepisy na potrawy, które można szybko przygotować. W środku tygodnia, po pracy, kiedy chcesz, aby obiad pojawił się na stole jak najszybciej :-) Makaron penne, wędzona surowa kiełbasa, zielona fasolka szparagowa i suszone pomidory. Wszystko lekko oprószone startym grana padano i przyrządzone w czasie, który potrzebujesz na ugotowanie makaronu. Podobno dostałam dzisiaj medal za obiad ;-) Polecam!




Składniki (2 porcje):
200 g makaronu penne
100 g kiełbasy surowej wędzonej
140 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
60 g suszonych pomidorów z zalewy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
szczypta rozmarynu
sól i świeżo zmielony pieprz kolorowy

odrobina startego na tarce sera grana padano

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente). W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i kiełbasę na cienkie plasterki, a suszone pomidory na drobne kawałki. 

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej przez 3 minuty cebulę, pod koniec dodając czosnek. Przekładamy cebulę na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy przez 3 minuty kiełbasę. 

Do kiełbasy dodajemy na patelnię podsmażoną cebulę z czosnkiem, suszone pomidory, fasolkę szparagową i oliwę z zalewy z suszonych pomidorów. Chwilę podsmażamy całość, w trakcie dodając po szczypcie rozmarynu, soli i pieprzu kolorowego. Dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy, aż wszystkie składniki będą gorące. Wykładamy na talerze, oprószamy startym na tarce grana padano i od razu podajemy.

Smacznego!  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis