sobota, 4 stycznia 2014

Bułki kukurydziane

Z serii weekendowych śniadań... proponuję dziś kukurydziane bułeczki. Mięciutkie, mają bladożółty kolor i są bardzo proste w wykonaniu. Polecam!


Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
170 ml wody
1 łyżka suchych drożdży
30 g masła
szczypta cukru
2 szczypty soli
1 łyżka mleka

Wykonanie:


Wodę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, sól, masło i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut, odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem.


Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę i formujemy z niego 6 okrągłych bułeczek, które układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy 22 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.


Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis