Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
170 ml wody
1 łyżka suchych drożdży
30 g masła
szczypta cukru
2 szczypty soli
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Wodę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, sól, masło i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut, odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę i formujemy z niego 6 okrągłych bułeczek, które układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy 22 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Piękne! Zabieram jedną na jutrzejsze śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń