Delikatne kokosowe ciasteczka. Gotowe w 30 minut. Mięciutkie w środku, z mleczną polewą czekoladową, idealne do popołudniowej kawy. Polecam! :-)
Składniki (18-20 sztuk):
Składniki (18-20 sztuk):
4 białka
140 g wiórków kokosowych
2 czubate łyżki cukru pudru
kilka kropel olejku migdałowego
kilka kropel olejku waniliowego
szczypta soli
polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 150 stopni C. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając w trakcie cukier puder i szczyptę soli. Do piany dodajemy po kilka kropel olejku migdałowego i waniliowego, wiórki kokosowe - masę mieszamy delikatnie.
Na blaszce układamy papier do pieczenia i wykładamy na niego łyżką masę kokosową. Ciasteczka pieczemy 15 minut.
Kiedy wystygną przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy mleczną czekoladę z mlekiem (mieszając, aż składniki dokładnie połączą się). Polewamy nią ciastka.
Smacznego!
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 150 stopni C. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając w trakcie cukier puder i szczyptę soli. Do piany dodajemy po kilka kropel olejku migdałowego i waniliowego, wiórki kokosowe - masę mieszamy delikatnie.
Na blaszce układamy papier do pieczenia i wykładamy na niego łyżką masę kokosową. Ciasteczka pieczemy 15 minut.
Kiedy wystygną przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy mleczną czekoladę z mlekiem (mieszając, aż składniki dokładnie połączą się). Polewamy nią ciastka.
Smacznego!
Wspaniałe ,bardzo lubię ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam te ciasteczka. kokos, czekolada - same dobroci :)
OdpowiedzUsuń