piątek, 3 stycznia 2014

Muszle ze szpinakiem w sosie serowym

Dla tych, którzy lubią makaron, szpinak i ser to danie będzie strzałem w dziesiątkę. Wyraziste szpinakowe nadzienie w makaronowych muszlach w otoczeniu delikatnego serowego sosu. Polecam!



Składniki (2 porcje):

Farsz:
150 g szpinaku typu baby
100 g fety
1 czubata łyżka mascarpone
2 ząbki czosnku
kawałek cebuli (ok. 20 g)
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta bazylii
szczypta pieprzu

Sos serowy:
niepełna szklanka mleka
25 g masła
1 czubata łyżka mąki
50 g sera z niebieską pleśnią
50 g sera camembert
30 g sera żółtego

20 muszli makaronowych
odrobina oliwy z oliwek do posmarowania naczynia

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Szpinak dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Obrywamy łodyżki i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż liście zwiędną (kilka minut), studzimy i kroimy nożem. Cebulę drobno kroimy, ser feta rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy przez 2 minuty cebulę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go razem z cebulą jeszcze przez chwilę. Dodajemy szpinak, fetę, mascarpone, sos sojowy, pieprz i bazylię, cały czas mieszając podsmażajmy wszystko, aż składniki dokładnie połączą się.

W małym garnku rozpuszczamy na wolnym ogniu masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wlewamy mleko, cały czas mieszając. Kiedy mleko zacznie gęstnieć dodajemy pokrojone sery (z niebieską pleśnią, ser żółty i camembert). Kiedy sery rozpuszczą się zdejmujemy garnek z ognia.

Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Wykładamy na dno 4 łyżki sosu serowego. Do każdej muszli wkładamy małą łyżeczkę spinaku, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Makaron polewamy pozostałym sosem serowym. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 12 minut. Od razu podajemy.

Smacznego!

2 komentarze:

Wydrukuj przepis