wtorek, 14 stycznia 2014

Bułki pszenno-razowe

Lubię razowe bułki, a dzisiejszy przepis jest takim kompromisem pomiędzy bułkami pszennymi i razowymi. Składniki odmierzamy bez użycia wagi, co wymaga odrobiny ostrożności. Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne, jeśli jest zbyt kleiste dodajcie odrobinę mąki pszennej podczas jego wyrabiania.
Bułki są świetne. Z idealnymi proporcjami mąki razowej oraz białej mąki pszennej, tak aby czuć smak bułek razowych i jednocześnie aby były miękkie i puszyste. Polecam!



Składniki (6 bułek):
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej pszennej
1 szklanka wody
6 łyżek roztopionego masła
1,5 łyżki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

3 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka mleka

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Wodę lekko podgrzewamy, kilka łyżek wody wlewamy do miseczki i rozprowadzamy w nich suche drożdże, miseczkę odstawiamy na 5 minut. Do mąki dodajemy wodę, rozczyn z drożdży, roztopione masło, sól i cukier. Ciasto wyrabiamy przez około 7 minut, jeśli jest zbyt kleiste możemy podsypać je jeszcze odrobiną mąki. Wkładamy je do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze przez chwilę i dzielimy na 6 równych części. Formujemy z nich okrągłe bułki, które układamy na blaszce (natłuszczonej i oprószonej mąką). Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na około 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem i obsypujemy ziarnami słonecznika.
Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis