poniedziałek, 13 stycznia 2014

Kotlety z kurczaka w kokosowej panierce

Kotleciki z kurczaka w panierce z jajka i wiórków kokosowych. Naprawdę smaczne, a jak kokosowo pachną podczas smażenia... Do tego ryż, surówka i mamy bardzo dobry obiad. Polecam!

Składniki (4 porcje):
1 podwójny filet z kurczaka
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 jajko
1 łyżka wody
sól i pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:
Filet z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, usuwamy niedoskonałości i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Rozkładamy 2 talerze, na jeden wysypujemy wiórki kokosowe, na drugim roztrzepujemy jajko z 1 łyżką wody. Kawałki kurczaka zanurzamy z dwóch stron w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w wiórkach.
Na patelni rozgrzewamy olej (powinien przykryć całą powierzchnię patelni, ale tylko minimalnie). Kiedy olej będzie bardzo gorący smażymy kurczaka, z dwóch stron, na każdej po 5 minut. Po wyciągnięciu z patelni wykładamy go na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny. Podajemy np. z ryżem i surówką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis