wtorek, 14 stycznia 2014

Spaghetti carbonara

Klasyk wśród włoskich makaronów. Szybkie w wykonaniu i pyszne spaghetti w sosie ze śmietany, jajek, parmezanu i boczku. Spaghetti carbonara... Przepis z książki Niezrównany makaron, który bardzo dziś polecam!


Składniki (2 porcje):
220 g makaronu spaghetti
4 plasterki boczku wędzonego (ok. 70-80 g)
2 jajka
1/2 szklanki śmietanki 30%
25 g startego na tarce parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki lub szczypiorku

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka parzymy, rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy przez chwilę widelcem, dodajemy śmietanę, starty parmezan, doprawiamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu, dokładnie mieszamy.
Boczek kroimy w cieniutkie paseczki, podsmażamy go kilka minut na patelni. Dodajemy do mieszanki z jajek, śmietany i parmezanu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, zalewamy sosem i podgrzewamy go na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki połączą się, sos lekko zgęstnieje, a makaron będzie gorący (cały czas makaron mieszając). Wykładamy na talerze, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki lub szczypiorkiem i od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis