Jakiś czas temu w wyniku przejęzyczenia nazwałam paluszki krabowe... krabuszkami. I tak zostało :-) Od tej pory tak je nazywam, zatem powinnam napisać, że jest to sałatka z krabuszkami :-) Do tego ryż, jajka, roszponka, korniszony, prażone ziarna słonecznika. Sałatka dobra na śniadanie, na kolację lub do zapakowania na drugie śniadanie do pracy. Polecam!
Składniki (4 porcje):
1 torebka ryżu
250 g paluszków krabowych
3 jajka
100 g korniszonów
3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
60 g roszponki
4 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 12%
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Ryż gotujemy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu kroimy w grubą kostkę. Paluszki krabowe i korniszony kroimy w plasterki. Roszponkę płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Łuskane ziarna słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni. Łączymy wszystkie składniki: paluszki krabowe, jajka, ryż, korniszony, słonecznik, roszponkę, majonez, śmietanę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz