Chleb z chrupiącą skórką, tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów i podsmażonej cebulki. Podczas pieczenia pięknie pachnie. Smakuje wybornie.
Ze szczególnymi pozdrowieniami dla słuchających dzisiaj (razem ze mną) Polskiego Topu Wszech Czasów :-)
22 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cukru
300 ml wody mineralnej lekko gazowanej
1 cebula
80 g suszonych pomidorów z zalewy
1,5 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Połowę wody lekko podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszone drożdże, szczyptę cukru, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy naczynie bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, oliwę z oliwek, rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 7 do 10 minut (jest dość kleiste, dlatego najlepiej wyrabia się je drewnianą łyżką). Przekładamy do większej miski, nakrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.
Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę przez około 10 minut. Studzimy ją i łączymy z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę przez około 10 minut. Studzimy ją i łączymy z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 200 st. C. Ciasto wyrabiamy przez chwilę i dodajemy do niego mieszankę suszonych pomidorów i cebuli. Dodatki starannie wgniatamy w ciasto. Ciasto wykładamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę. Zostawiamy na 15 minut, bez przykrycia.
Pieczemy 50 minut. W połowie pieczenia otwieramy piekarnik i spryskujemy chleb wodą (lub smarujemy skórkę chleba wodą przy pomocy pędzelka).
Pieczemy 50 minut. W połowie pieczenia otwieramy piekarnik i spryskujemy chleb wodą (lub smarujemy skórkę chleba wodą przy pomocy pędzelka).
Świetny chlebek! Uwielbiam domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, robiłam kiedyś bardzo podobny i wyszedł super :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotowaniena102.blogspot.com/2013/11/58-woski-chlebek-z-oliwkami-i-suszonymi.html
Uwielbiam pieczywo z suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuń