środa, 1 stycznia 2014

Pieczony schab nadziewany suszonymi pomidorami i boczkiem

Upieczenie dobrego faszerowanego schabu tak naprawdę wcale nie jest takie trudne. Ważne jest to, aby odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Polecam przed włożeniem do piekarnika obsmażyć je także na patelni. 

Dzisiaj proponuję aromatyczny schab nadziewany suszonymi pomidorami i boczkiem. Delikatny i soczysty. . .  Jako przekąska, dodatek do kanapek lub na obiad. Spróbujcie koniecznie, zanim podam przepis na kolejną jego wersję! :-)


Składniki:

1 kg schabu bez kości


120 g suszonych pomidorów z zalewy
60 g boczku w plasterkach

Marynata do mięsa:
5 łyżek oliwy z oliwek
1,5 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Łączymy wszystkie składniki marynaty. Schab myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Przekładamy go do miski lub garnka i obtaczamy/zalewamy marynatą. Przykrywamy szczelnie i wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Suszone pomidory i boczek kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy dokładnie. Zamarynowane mięso nakłuwamy ostrym nożem z dwóch stron i faszerujemy nadzieniem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażamy na niej schab z wszystkich stron, łącznie około 12 minut. Następnie wkładamy go do rękawa foliowego, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 70 minut w 190 stopniach C. Schab studzimy i kroimy na plasterki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis