środa, 1 stycznia 2014

Ryżowa sałatka z kurczakiem i pędami bambusa

Na kolację lub do pracy. Ryż jaśminowy, zamarynowane mięso z kurczaka, pędy bambusa i podsmażony por. Bardzo smaczna sałatka, polecam!



Składniki (2 porcje):
1 mały podwójny filet z kurczaka (około 240 g)
100 g pędów bambusa w plastrach
80 g pora (biała część)
1 torebka ryżu jaśminowego
3 łyżki majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz

Marynata do kurczaka: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka miodu, 1 ząbek czosnku drobno pokrojony

Wykonanie:
Z filetów usuwamy kostki i włókna, drobno go kroimy. Łączymy składniki marynaty i mieszamy ją z kurczakiem, odstawiamy na minimum godzinę. 
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej przez 10 minut kurczaka z marynatą (od czasu do czasu mieszając).
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pędy bambusa kroimy na mniejsze kawałki. Pora dokładnie płuczemy pod zimną wodą, kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy przez 7 minut na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek.
Łączymy kurczaka, ryż jaśminowy, pędy bambusa, por, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis