czwartek, 30 stycznia 2014

Cynamonowe racuchy z jabłkiem

Jeśli lubicie pachnące poranki zróbcie na śniadanie racuchy z dodatkiem cynamonu i tartego jabłka. Klasyczne robi się na bazie drożdży, dziś wersja z dodatkiem proszku do pieczenia. Dobrze smakują oprószone cukrem pudrem, jeszcze lepsze z bitą śmietaną. Polecam!


Składniki (około 14 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 twarde jabłko
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

2 łyżki masła lub oleju do smażenia
cukier puder i/lub bita śmietana do podania

Wykonanie:
W misce łączymy przesianą przez sito mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól - dokładnie mieszamy. Jabłko za skórką trzemy na grubych oczkach tarki. Jajko ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy mleko, a po chwili mąkę z dodatkami. Do masy dodajemy starte jabłko i mieszamy całość łyżką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła/oleju, łyżką nakładamy ciasto, spłaszczając je delikatnie, aby placki były dość cienkie. Smażymy na obu stronach do zrumienienia.
Podajemy oprószone cukrem pudrem i/lub bitą śmietaną.

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis