Składniki (12 sztuk):
230 g mąki pszennej
100 g mlecznej czekolady
100 g cukru
100 g cukru
90 g masła
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 180 st. C.
Masło ucieramy z cukrem mikserem przez 2 do 3 minut, dodajemy jajko i ucieramy dalej około 2 minut. Do masy z masła, jajka i cukru dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier waniliowy, pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę (mniej więcej kostka czekolady pokrojona na 4 części). Wszystko zagniatamy ręką, aż składniki połączą się w zwartą kulę ciasta.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski, spłaszczamy je ręką i układamy na blaszce. Pieczemy 20 minut.
Masło ucieramy z cukrem mikserem przez 2 do 3 minut, dodajemy jajko i ucieramy dalej około 2 minut. Do masy z masła, jajka i cukru dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier waniliowy, pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę (mniej więcej kostka czekolady pokrojona na 4 części). Wszystko zagniatamy ręką, aż składniki połączą się w zwartą kulę ciasta.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski, spłaszczamy je ręką i układamy na blaszce. Pieczemy 20 minut.
Wygląda cudownie :) A w smaku pewnie jeszcze lepsze :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.monikoza.blog.pl
Wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń