środa, 22 stycznia 2014

Green curry z kalafiorem i kurczakiem

Przepisy na moim blogu to przepisy na potrawy, które lubię, uważam za smaczne i których przyrządzanie sprawia mi przyjemność. Taka jest dewiza mojego gotowania, które jest dla mnie relaksem. I do tego chciałabym przekonać: gotowanie i jedzenie ma sprawiać radość.
Do kuchni tajskiej mam ogromny sentyment, jest i będzie zajmowało tutaj szczególnie ważne miejsce. Green curry, chociaż powtarzane często, za każdym razem z innymi dodatkami i za każdym razem inaczej smakujące. 
Dzisiaj green curry z dodatkiem kalafiora i kurczaka. Dla lubiących ostrzejsze smaki polecam dodać czubatą łyżkę pasty green curry, dla lubiących łagodniejsze smaki - jedną łyżeczkę. Zaznaczam, że kalafior w tej potrawie mocno łagodzi ostrość. Nie może być inaczej - ten przepis w 100% spełnia moje kulinarne wymagania: gotowanie sprawia przyjemność, a smak jest znakomity. Polecam!


Składniki (2 porcje):
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 mały kalafior
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki startego na tarce imbiru
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
2 suszone liście kaffiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka (ostre) lub 1 łyżeczka (łagodne) pasty green curry 

Marynata do kurczaka:
1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego

ryż jaśminowy
opcjonalnie: natka pietruszki/kolendry do przybrania

Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy składniki marynaty, łączymy ją z kurczakiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę.

Do garnka wlewamy zimną wodę, lekko ją solimy, zanurzamy w niej kalafiora, zagotowujemy wodę i gotujemy kalafiora 3 minuty (ma być al dente, taki trochę niedogotowany). Kiedy lekko ostygnie kroimy go na mniejsze kawałki.

Imbir trzemy na dużych oczkach tarki, papryczkę chilli i czosnek drobno kroimy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy imbir, papryczkę chilli i czosnek, podsmażamy je 2 minuty, dodajemy kurczaka i podsmażamy go 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, a kiedy potrawa zacznie wrzeć dodajemy kalafiora, suszoną trawę cytrynową, pastę curry, sos sojowy, sos rybny, cukier, liście kaffiru. Gotujemy potrawę około 10 minut na wolnym ogniu.

Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis