czwartek, 23 stycznia 2014

Mango lassi

Klasyczne indyjskie lassi to napój składający się z wody, jogurtu, przypraw i soli. Pija się go w upalne dni dla orzeźwienia. Lassi z mango to słodka odmiana tego napoju. W tej wersji oczywiście pomijamy sól. Składniki to świeże mango, jogurt, mleko i odrobina miodu. W niektórych przepisach zamiast mleka można znaleźć wodę. Ja wolę mleczną wersję. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych koktajli. Najlepiej smakuje schłodzony. Jeśli nie używacie lodu, koniecznie schłodźcie wszystkie składniki w lodówce przed ich zmiksowaniem. Polecam!


Składniki (3 porcje):
1 dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miodu
odrobina kruszonego lodu

Wykonanie:
Mango obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy jogurt, mleko, miód i skruszony lód. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Rozlewamy do szklanek i od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis