poniedziałek, 6 stycznia 2014

Grzanki z oliwkami i camembertem

Jeśli macie w domu wczorajszą bagietkę można ją wykorzystać do zrobienia grzanek. Wystarczy opiec ją w piekarniku i położyć na nią jakieś dodatki. Dzisiaj na śniadanie proponuję grzanki z zielonymi oliwkami i camembertem. Szybkie w wykonaniu, chrupiące i bardzo smaczne. Polecam!


Składniki (2 porcje):
1 bagietka (o długości około 30 cm)
10-12 zielonych oliwek
100 g sera pleśniowego typu camembert (można też wykorzystać ser brie)
1 ząbek czosnku
odrobina sera grana padano

Wykonanie:
Piekarnik na funkcji grilla rozgrzewamy do 200 st. C. Bagietkę kroimy na kawałki o grubości około 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy przez około 6 minut, aż grzanki będa ładnie zrumienione z jednej strony. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, przewracamy grzanki na drugą stronę, nacieramy je odrobiną czosnku, układamy na każdej ser camembert i plasterki oliwek. Oprószamy startym na tarce grana padano i wkładamy ponownie do piekarnika na 5 minut, do czasu aż ser rozpuści się. Podajemy od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis